12 Eylül 2011 Pazartesi

Yeni Kitabım

Sanırım 4 yada 5 gün oldu..Bir arkadaşım Elif Şafak ın "İskender"adlı kitabını aldı bana..Aslında uzun zamandır istiyordum ama son zamanlarda orjinal kitaplar gerçekten çok pahalı o yüzden alma imkanım olmuyordu çünkü ben tek kitap almakla yetinen biri malesef değilim bir gittiiğimde 4,5 kitap alan biriyim çünkü kitap okumayı çok seviyorum..Kitaplarıma büyük bir değer veririm..Onlara pek çok insandan daha çok güvenirim..Asla seni üzmek için uğraşmazlar..Onları başkaları yazmıştır..Kimisi çirkin yazar kimisi süslü püslü yeni gelin gibi..Kimisi vurdulu kırdılı yazar kimisi aşk..Ben içinde cinayet olan kitapları pek okumam hatta hiç okumam..Tabii İskenderin annesini öldürdüğü durum buna uymuyor farkındayım ama bu onu okumamı engellemez çünkü bu vahşet kitabı değil..Benim kasıt ettim Stephen King tarzı kanlı kitaplar ..Stephen King inde sadece kansız zararsız kitaplarını okumuşşuğum var zaten..Bu arada konudan resmen sapmadan hemen toplasam iyi olacak..
Yeni bir şeyler okumak isteyen kişiler için gerçekten çok hoş bir kitap..Eğer ben oradan oraya her kesin duygularını bilmek istemiyorum diyorsan okumazsın..Ama benim gibi ayırt etmeden büyük bir açlık ile kitap okuyorsan evet bu kitap sana göre..
Kitap aslında neden İskender anlam veremiyorum çünkü bence herkese tabii İskendere biraz daha imtiyaz var ama herkesden bahsedilen bir kitap..Tek iskenderin bakış açısı yok..İskender e üzülmemek elde değil..Yada Pembe'ye..
Genç olmak ,toy olmak insanı bu kadar mı yalnışa iter diye düşünüyor insan..Ya o kahrolası Töre zihniyeti..Nereden gelmiş bu illet hiç anlamam...töre kadar çirkin birşey varmıdır?..Ben örflere karşı biri değilim ama töre anlayacağım birşey değil..İnsan nasıl kendi canına kıyar ben anlamıyorum benim anlamamın çok ötesinde birşey bu ...
Yalnışlar silsilesi bence...
Ben kitabı özetleyemem gerçekten ..Çünkü şaşırtıcı bir özelliğe sahip özetlersem herşey anlaşılacak..
Bende bunu asla yapamam...
Neyse daha şimdi bir resmini çektim kitabın masamın üstünde..Biraz dağınık olan bir masam var ...
Genelde toplu olmama rağmen masası toplu olmayan bir insan nasıl olabiliyorum bilmiyorum...
Neyse iyi okumalar..

12 yorum:

  1. Ya bütün konuların ilgimi çekiyor ya eleştirmek ya tartışmak yada beğeni vs.. Blog sapığı gibi hissediyorum artık :) neyse konuya gireyim

    Mevlana vs.. Popüler bir hale soktuğu için Elif Şafağı sevmiyorum :)

    (Bak soyadın da ki yanlışlığı düzeltmiyorum bile Sanırım kasti yanlış yazdım :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Blog sapığı ha :)
      O konuda bende muzdaribim kesin bir yazımda ona da değindim diye hatırlıyorum en azından pek çok arkadaşımla konuştuğumuz bir konu.Onunla biricik Şems Tebrizimi tanıdım ama ondan sonra bir çok kitabı okuduğumda Mevlana ve Şems'i şirin göstermek için yaptığı resmen parasal hale getirişini gördüğümde sinir oldum.Şems çünkü onun romanındaki gibi alpamuk akakçe şirin adam değil.Böyle olmadığı için daha çok sevdim..Elif Şafak ile yollarımız bunu fark etmemden sonra ayrılmaya başladı halbuki sevmiştim önceleri..

      Sil
    2. Aşk adlı kitabı ile piyasa çıktı. Şems'in 50 öğüdünü kendince yorumladı değiştirdi bu kadar. Baktı pirim var başka bir yazar Aşkın Gözyaşlarını çıkarttı piyasaya :D Kapıyı o araladı böö ona..

      Sil
    3. Nerede şems görsem yapışıp alasım geliyor onun o karanlık yanını görünce diyorum ki bu adam başka adam..

      Sil
    4. Mevlana benim daha fazla ilgimi çekiyor. Hz. İbaresi yapıştırılan ve Mevleviliğin direği Tanrıyı sağlam eleştiriyor ve sağlam kızıyor tanrıya.. Şems maşuk sadece..

      Sil
    5. Aşık ile Maşuk birken daha katıksız geliyor.Mevlana hazretlerinin aşk alevini yakanda Maşuk Şems değil midir?Tabii Aşık gibi olmadığını biliyorum.Mevlana hazretlerinin yüreğindeki pamuktan sevgi kardandır halbuki Şems onun gibi değildir ama bilmemek onun ters yönlerini bilmek onu daha çok merak etmeme itti.Mesnevi aldım Mevlana'yı tanımak için ama bir süreye daha ihtiyacım var anladım biraz daha zihnim olgunlaşsa keşke..Keşke o birikimim olsa bitirsem..Ama hiç bitmese..

      Sil
    6. Çocukluğumdan beri hep Mevlana'nın yolundan gitmek istedim tek bir sözünü söylemişti hoca"Ne olursan ol gel!" dedim ki nasıl bir adam bu.Herkes gülüp eğlendi çok üzülmüştüm..Büyüdükçe görüyor insan..
      Kafamdaki bazı sorular bazı o yalpalıyışlar gidiyor bunu düşünce yalnız olmadığımı görüyorum..

      Sil
    7. Mevlananın Tanrıya isyanı dışında çoğu şeyi ilgimi çeker Ev arkadaşlarım edebiyat okuyorlar Farça ve osmanlıyacaya vakıfım ilgimde var :) Bence Mesneviye başlamadan önce farsçaya vs.. bakman harika olur Türkçe çevirisi de var ama aynı tadı verirmi bilmiyorum. Mesneviyi kimden aldığında önemli kim çevirmiş? İskender Palanın eline bu hususta kimse dökemez.

      Mevlevilik çok hoş iyi güzel tabi çok eskiden daha güzeldi şimdi biraz daha farklı bir çizgisi var. İşin içinde din olgusu olmasa girerdim ben o tarikata. Mesela o tarikatta olumsuz cümle kurmak yoktur

      Işığı kapat yerine ışığı dinlendirelim gibi. Yada bir şey yerken kaşığı öperler Selamlaşırken vs.. Aşk olsun derler yine yemeğe başlamadan öncede. Dinleri aşk idi günümüzde biraz daha paranoyak davranıyorlar yazık..

      Mevlanayı ateşleyen şems ama aşk mevlana da.. Şems mevlana için bile kaçmıştır nitekim gitmiştir sahip çıkmamıştır.. Ben ne olursa olsun sahip çıkılmasından yanayımdır bu konuda.. Aşk kutsaldır..

      Sil
    8. şimdi bakamıyorum ama yarın bakarım çevirmenine İskender Pala Bab-ı Esrar okumuştum sevmiştim..Sen benden daha üst biliyorsun gördüğüm kadarıyla daha çok bilgim olduğunda konuşmalıyım bunu..
      Tarikatlar uzak bana büyük konuşmak istemem ama ben tekil inanç yaşıyorum sanırım.Dedem iyi bir mesnevi okuruydu ve hoşgörülü bir insandı hep dedem gibi olmak isterdim..Büyüdükçe gördüm dedemin nasıl bilgin olduğunu.Dedemi özledim gene

      Sil
    9. İskender Palada Elif Şafağı geçti durmadan kitap çıkartıyor ve işin garip kısmı çok başaralı :D O adam Ülkenin en iyi edebiyat Prof. udur aynı zaman da. Tarikat diyince gözün korkmasın yaptıklarına baksana çok sempatik şeyler. :)

      Hoşgörü ön önemli husustur. O yüzden Ne olursan ol yine gel demişlerdir. Ama o söz Mevlanaya ait değil :) Sadece facebook ve tabi ondan önce Sözlük ve Forum kültürümüz sağolsun :)

      Benim dedem de çok değerli en azından benim için.. Anlıyorum senin bu özlemini gereksiz bir özlem değil. Özlemek acı veriyor bazen.. bu gece neyin hıncı var neye kederlisin bilmiyorum.. kötü hissettirdi bana.. ve dedene sahip çıkmana sevindim. Benim dedem ile ilişkim çok farklı idi. Sende bu denli özlüyorsun anlıyorum seni.. Çaresiz hissetmekten nefret ediyorum ve sadece anlıyorum demek hoşuma gitmiyor..

      Sil
    10. Bilmiyorum kederli değildim aslında biraz uykuluydum ama dedemi anımsayana kadar kederim yoktu.Onu her gün özlüyorum 6 aydır her gün özlüyorum her gün hatırlıyorum.Her şeyde dedem varmış dopdoluymuş her yerde şimdi o benim için ölmedi çünkü hiçbir gün unutmadım..

      İskender Pala'nın Şah ve Sultan adlı kitabını okumuştum.
      Bab-ı Esrar Ahmet Ümit'indi nereden çıkarttım İskender Pala'nın olduğunu ahh şaşkın ben :) Uykulu ve şaşkın kız işte :D

      Hoşgörü çok önemli kimse fark etmiyor ama hoş görünce daha bir huzurlu oluyor insan yada bana öyle geliyor :)

      Sil
    11. Unutulunca ölür insan.. Onu öldürmediğine sevindim.. Ben İskender Palayı geçen aylarda yayımladığı manifestosu yüzünden takip etmeyi bıraktım. Bu kadar değerli bir adamın böyle cümleler kurması beni üzdü açıkça..

      Sil