21 Ocak 2012 Cumartesi

Mongol-Cengizhan (Film)

Ben yarı kazakistanlı olduğumdan özellikle de sahip olduğum ırka çok bağlı biriyim kaç nesil olursa olsun benim için benim atamın toprağı benim toprağım saymışımdırım.Her zaman kazakistandan gelmiş olmamızla gurur duyuyorum.Daha 3 nesil önce kazakistanın astana şehrinden buraya göçebe olarak gelmişiz.Dedem hala o kanı taşıyor olsa gerek çekik mavi gözlere sahip öyle güzellerki..Umarım ileride dedem gibi çekik gözlü kazakistan kültürü ile balkan kültürünü bir arada yaşata bilecek bünyesinde çocuklarım olur.Canım sıkıldıkça bir makedon şarkısı dinler coşar bir kazak türküsü dinler efkar yaparım.Bu aralar iyice araştırayım bakayım neler varmış öğrenebileceğim diye baktım.Kazakistan toplumu genelde diğer asya toplumları gibi hep göçebe yaşam sürdüğünden çok fazla bilgiye ulaşmak zor. Arslanbek Sultanbekov'un Dombıra adlı şarkısı dinliyordum süper bir klibe sahip.Çok aramama rağmen klibin hangi filme ait olduğunu bulamıyor ve kürşat destanını anlatan bir film olduğunu sanıyordum meğer öyle değilmiş.Ünlü mogol hakanı Temuçin(CengiHan)ın hayatını anlatan bir filmmiş.Kazakistan yaylalarında çekilmiş film.İzlemek için çok uğraştım.Sonuçta izledim ve gerçekten izlediğime deydi.İmkb de 7,3 puan almış ama bence az hatta çok az oy verilmiş en az 9 puan niteliğinde olmuş.Kanlı Temuçin'i haklı bulmamak elde değil.
En hoşuma giden şeylerden biri Temuçin'in karısı Börte için savaş çıkartması ve karısının karnındaki bebek ondan mı emin olamadığı haldi oğulları Cuci'ye karşı her zaman özüymüş gibi kesin yaklaşıp sevmesi.Börte'de her zaman kocasına layık cesur bir kadın.Moğol kültürünü çok güzel anlatan bir film.Aynı zamanda şamanizm ve göktanrı inancını da anlatan bir film.
Şu replik özellikle çok hoşuma gitti .

Temuçin oğlu Cuci'ye Börte'yi göstererek"Sana ne güzel anne seçmişim değil mi ?" diyor gülerek..Bunu duyan Börte "Asıl ben seni seçtim güzel seçmişim "diyor.Temuçin'in yüzü allak bullak oluyor anlam veremiyor sonra birden gülmeye başlayarak "Aha evet doğru söylüyorsun sen beni seçmiştin."diyor..
Gerçekten de Börte onu seçmişti.Ava giden avlanır misali.

Bence bu film en azından savaş sanatlarına yada biyoğrafi tarzı film sevenlerin izleyebileceği.Aşk,dram,kardeşlik,savaş ve değişimin anlatılabileceğim en hoş filmlerden .İyi seyirler.
Temüçin
Börte ve Temuçin
Börte'yi kaçıran kabile
Ve temuçin
Artık Cengizhan olmuştur.

2 yorum:

  1. Bir ortak noktamız daha =) Orta Asya'daki halimizi açıkçası; neler yaşamışız, nasıl bir yerden gelmişiz vs. vs. =) Ve bu filmi de izlemiştim =) Gerçekten çok etkileyici bir film... =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayıldım ben ..Babamda beni izlerken gördü diyor bunu kayıt edip hep izlesek ya :)

      Sil