26 Eylül 2012 Çarşamba

genç werther'in acıları-Goethe (alıntı)

Uzun süredir okumayı planladığım bir kitap..Şans eseri bir kaç alıntısını görünce paylaşmak istedim.Okumak için şimdiden sabırsızlanıyorum doğrusu.Okuyanlar,okumakta olanlar(şu an) bana bir şeyler yazabilir mi olumlu veya olumsuz.
Not:Olumsuz olsa  bile okuyacağım ama fikirleri merak ediyorum..
Dip not:Almadan internetten pdf sinini buldum benim gibi ebook olarak okumak isteyenler için..
Genç Werther'in Acıları

14 yorum:

  1. Sözler güzelmiş, ikinci daha doğru gibime geldi.
    Süpersin! Kitap olarak kitaplıktaki yerini alana kadar e-book olarak okunabilir. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem doğruluğuna göre değil bence bence ikisi de çok hisli çok hisli bana göre..
      Ne demek bende fiyatına bakacaktım pdf çıktı hemen tıkladım aklıma gelmez böyle hinklikler iyi oldu bu :)

      Sil
    2. Zaten yazardaki duygu yoğunluğuna bir şey diyemiyorum. Dediğine katılıyorum! Kesinlikle çok iyi olmuş :)

      Sil
  2. Okumadım ama şu andan itibaren okumak çook istiyorum!! =)

    YanıtlaSil
  3. Benim dinim aşktır.. Aşka inanç kaybolursa neye inanır bir insan?

    ''Küçük prens'' de prens gitmek zorunda kalmamışmıdır ki gezegeninden.. Ama yine prens üzülmemiş midir Gülünü yalnız bıraktığı için? bu koca dünyada o gülü yalnız bıraktığı için delirmedi mi? sonra... ... .. İnancını kaybetti ve bir çöl yılanına inandı..

    Bazı anlamlar kelimeler gelmiyor ayar oluyorum.!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Werther ne kadar kötü durumda değil mi?
      Dünyada benim içimden çekip alınmış gibi duran kelimeler var..
      Küçük Prens'im boynunu büktü inancını kaybedip, ölüm "kavuşmak" gibi geldi ona ölürse gidebilecek..

      Sil
    2. Yoo yoo ölüme de inanmıyorum ben. Edebi bir çıkarımdan bahsetmek istiyorum burada;

      Edip Yer çekimli karanfilin de aşkın tek kişilik olduğundan bahsetmiştir Ateol ise Aşk iki kişiliktir demiştir ama bence fikrimce Cemal Süreyya Daha nen olayım senin onursuzunum diyerek Aşk kişiliksizdir demiş ve noktayı koymuştur.

      Misal ki sana aşık oldum ola ki karşılık buldu ve bir vakit sonra Bencillik ego ve diğer şeyler aşktan ağır bastı ve gittin. Ben sana aşık olmayı sürdürürüm. Eğer ben sana aşık olduysam olmuşumdur. İnandığım şu ki birey bir kez aşık olur. Aşkı bulmadan önce '' ben aşığım'' diye çok kez gezinmiştir ortalarda ama vakit için de anlamıştır Ya aşık olduğunu sandığını yahut hayranlık duyduğunu. Gerçek aşk ise böyle değil. Ben ''PİA'' mı bulduysam ''B'' mi bulduysam (B Aylak adamda var) vs.. o aşka sarılırım yahu onun bana vereceği acı bile benim için değerlidir. O acıya bir ömür sahip çıkarım ki onu hatırlatsın diye.. Ölmem ama ölmek o aşktan vazgeçmektir kolay yoldur. Ne ölürüm ne de o aşkı öldürmek için çabalarım.. Varsın Akşam kızıllığı bana kanı Sabah güneşi umutsuzluğu hatırlatsın. O yüzden Keremin yanmasını da K. prensin bu yolu seçmesini de eleştiririm ki k. prens orada ölümü seçmiyor orası da ayrı bir husus.

      Bilmiyorum sana belki çok gelenekçi gelebilir yada sınırları zorlayan bir şey gibi de.. Ama benim inandığım bu.

      Kitap mimi olayı gibi görüyorum bu çerçeve de ben kendimi Oğuz Atayın tutunamayanların da ki karakter toplumda etkin değildir. Uyum sağmak ister ama iç dünyası daha bir çorbadır. ret eder ama kabul görmek için yapar. ben İse kendimi Aylak adam gibi görürüm Ret ederim yapmam. Ortamımda oyun bozan olmak patavatsızlıktan ziyade ukala görünmek onların kabullendiği toplum değerlerini ahlak yapılarını ret etmek vs.. umurumda değildir. Yapıştırdıkları yaftalar onların olsun. Vicdanım var benim.. Maske maske diyip duruyoruz ya anlamıyorum sadece.. Ve bu konu bence göreceli de değildir. çok çirkin her anlamda çok çirkin ya. Geçen gün bir yerler de oturuyoruz adam Iphone 5 Almış abi nasıl diyor baktım bi şu özelliği güzel şu iyimiş güle güle kullan dedim o da bana ne o özelliklerinden dedi niye aldın olum diyorum cevap şu ''Toplumda statü belirler'' ''Kızların hoşuna gider''

      O kadar nefret ediyorum ki bir fark oluşturmak için bu ve buna benzer şeyler i böyle duygularda var vs.. arkasına sığınmak. Sonra gel de maske tak banane. bu şekilde düşünen adama vereceğim tepki duyguların fikirlerin ile fark yaratmaktan acizmisin? Sen cebinde ki telefon değilsin vs.. Diye muhabbet yapınca ukala olan ben oluyorum vs.. kızdım konu uzadı! Benim telin şarjı bitti arkadaşın teli aldım Bornova'dan metroya bindim telde yeni modellerden bişidi Cebimden çıkartmaya utandım çıkartamadım metro da! Sonra niye yalnızsın vs.. Issız adada yaşamak ıstıyorum cidden bunaldım patladım Sakin ol de bana :D

      Sil
    3. Bokcuk dur Mert sakin ol tamam tamam derin derin nefes alıyoruz..Sen aslında normal bir insansın problem burada fazla normalsin bir insanın olması gereken gibi..Ben insanlardan yoruldum bıktım.Tutunamayanlardan biriyim azıcık iç dünyamdan daimi bir kaos halindeyim.Ama o kadar bölünük ki bir yanım neşe bir yanımda gam keder ama genelde yüz yüze şen şakrak biriyim kolay kolay kimseye diğer bekle durmam hoş son 6 ayımı o bedbaht yüz ifadeysiyle geçirdim ama artık yine ben olmaya başlıyorum.Konuşmayı seviyorum ama dinlemeyi de..Konuşan insanların kötü aptal olduğunu düşünmüyorum ukala insanları seviyorum mesela konuşan insanları genelde en çok konuşan benimdirim.NE olursa olsun ben hep ben olurum çünkü benden başkasına dünyamda yer yok ama içimdeki Gülnihâl'in varlığına gerekte dışarıda yok çünkü o kaos bilirim çok hızlı ve çok fazla şey düşünüyor zihnim aynı anda 10 şey düşündüğüm an var çıldırmamak elde değil bunun kapama düğmesi var mı?Benim yazdıklarım birbirine karıştı biraz şuur kayması var :)
      Bırak sen uyuz ,gıcık kal bende böyle kime ne?
      Belki maske belki en zayıf anım ama kimseye göstermem gözyaşlarımı neden biliyor musun?Çok kıymetli onlar benim yüreğimden geliyor benim gözyaşlarımı görecek kadar yakın olan tek kişiler ailemmiş belki bir gün yanında ağlayabileceğim kadar inandığım biri olur yanımda..
      Ben tek yaşayabilirim..Tabii içimdeki annelik duygusu olmasaydı ne alaka dersen illaki teklikten çıkıyor iş..

      Sil
    4. Bokcuk değil o bokböcükü. Ben sana ''Gül Nihal'' diyormuyum. a'nın cicisi bile var. Ben tutunamayanlar evresini aştım uzun uzun vakitler önce.. İlkokul ikide Tanrıyı sorguladım düşün..:/ İlerleyen vakitlerde kendim olmak istedim içimde ki dışarıya çıksın istedim. Yazları çadırımı alıp tek başıma kamplara giderim sıkılırım zevk alamıyorum. İçinde ki o bölünmelerden bahsettin ya anlıyorum seni ya o ufak ayrıntılar her şeyi su üzerine çıkarır bölünür bölünür ve bölünür. Kendinle savaşırsın. Her gece yatağına yattığında hemen uyuyamadığını biliyorum mesela.. Her gece o yatağa girdiğinde kafanda bir ton soru bir ton münakaşa bir ton savaş. Kendin ile savaşıp durursun. Kendi mahkemeni kurar ve o mahkemede idam kararını verirsin.. İlk tanıştığım insanlar bana ne tepki veriyor biliyor musun? ''Sen uzaydan mı geldin?'' ''Sen bu dünyaya ait olamazsın'' Eleştiri anlamında demiyorlar tamam en başta hoşuma gidiyordu bu durum ama uzun vakit önceydi onlar şimdi bas bas bağırıyorum hayır tüm dünya uzaydan gelmiş gibi davranıyor. ben hep buradaydım.. Ben Aylak adamı yaşıyorum.. Biliyor musun kaç vakit oldu kendimi böyle anlatmayalı yahut böyle senin gibi biri ile böyle sohbetlere girmeyeli.. bundan 1 saat önce balkonda Aya bakıyordum onunla sohbet ediyordum. Bahçede açan nergislerin yanında sigara içtim mesela rüyaların da ne gördüklerini düşündüm. Ara ara gökyüzüne dert yanarım arkadaşlarım oldu bitkiler gece kurtlar kuşlar. işin garip kısmı ne biliyor musun bu yüzden kendimi aciz yahut yalnız hissetmiyorum kendimi iyi hissetmek için telefonlarıma cevap vermiyorum mesela cevap versem aynı geyikler aynı konular. Futbol sevmem pes sevmem oyun oynamayı sevmem zamanı metalaştıracak şeyleri sevmem.. Arkadaşlarım ile tiyatroya gitmeyi sevmem yada diğer şeyler. Ama gece sessiz sakın acaba şuan yatmakta kaç insan var diye düşünmesini severim evimin karşısında yaprak dökmüş erik ağacının benim hakkım da ne düşündüğünü tahmin etmeyi severim. Bu hoşuma gidiyor ve garip gelmiyor sence garip gelmemesi normal mi? İç dünyanda kaos halindesin ve bunu anlayan yok. kendin ile savaşmaktan mutlumusun? ve son bir şey daha annelik güzeldir. Annelik aşktır.. Benim dinim aşk..

      Sil
    5. Demem ama şunu bil işte başıma bu gelir şimdi seni samimi buldum elimden olmadan yapıştırıyorum salt beni sorun burada haklı olarak bokböcükü(böceği desem bari) hafiften zorluyor.Tabii samimi gelince yapmamam gereken şey olan o türleri yapıyorum yani kendimce ad yakıştırma hoş dediklerim saçma insana kötü bile gelebilir ama benim kafamda aslında şeker bir şey..

      Bir örnek vereyim ben hep okuyup hem çalışıyorum görmüştürsün,orada kredi kartı geçiyorum insanlara mesela öyle takıntılıyım ki hatalımıyım diye kendimi yiyorum eve gelen kadar ağzımı bıçak açmıyor ağzımı açılırsa babama söylerim adam endişelenir diye susuyorum tüm yol ben ya Gülnihâl düşün babasının bülbül'ü :) Sonra yatağa giriyorum "acaba hata yaptım mı?"

      Metroda okula gidiyorum normal insanlar metro aşıkı bulur benim kafamda "Bu camlardan yansıma nasıl oluyor yandan nasıl geçti,Ortalama kaç insan vardır?" sonra kağıt çıkartıp çizim yapıyorum tüm yol hayır sonuca uğraşana kadar kendimi yerim.Sonra her kalakabalıkta yalnızlık çekiyorum kalabalıklar çoğaldıkça ben küçülüyorum ve parmak kız oluyorum..

      Ben kendimi bildim bileli 3 yaşımdan beri hep anneliği hissediyorum hayatımın en büyük hissi hiçbir şeyi böyle hissetmedim hayatımın en yoğun isteğidir o yüzden tam bir biyolojik dürtüden daha yüksek..
      Aylak adamı çok merak ediyorum çok..
      Daha Tutunamayanları hazmetmeye çalışıyorum..

      Sil
    6. Ben senin adına atıfta bulunarak sana takıldım isim konusunda samimiyetini seviyorum sıcak olmanı bilhassa Gülnihâl olmanı seviyorum. Sen kendi adın konusunda hassın ya ona gönderme de bulundum böyle algılayacağını kestiremedim. O algıyı çöpe at olur mu :)

      Metroda bunu yapanın bir tek ben olmadığını bilmek iyi geldi. Ara ara metro kazasıda hayal ederim. Ayrıntısına kadar hemde hızını düşünürüm eylemsilik nereye moment alacak alt takım taşıyıcılara binecek to kuvveti nereye savrulucağım savrulduğum noktada neremi nereye çarpacağım vs.. yada gözüme kestirdiğim insanların mesleklerini tahmin etmek çiftlerin yapmacık mı gerçek mi olduğunu irdelemek vs.. Eğlenceli olabiliyor yahu Mesela okulun egede biliyorum metrodan çıktığında Ön taraftaki çıkıştan çıkıyorsun orada yürüyen merdiven yok yada ben kullanmıyorum. orada beklerim ben herkes çıksın en son çıkayım diye beklerim kalabalığa karışmak ıstemem sevmem onları kalabalıklarını. kendilerin de kalabalık ettiği duygularıda..

      Küçüldüğünü de belirtmişsin sana bir sır vereyim mi o küçülmek değil onlardan biri olmadığını görmek onları kabullenememek yalnızlığının daha ağır basması demek onlar yerine yalnızlığını seçmen demek. Onlar ile mutlu gibi davranmak zor geliyor onların konuştuğu konular onların düşünceleri basit ve yer yer kötü.. Kıçlarına tüy yapıştırmak onları tavuk yapmaz sen sadece tavuk olmadığını biliyorsun bu kadar..

      Ve biliyorum hata konusunda ne demek istediğini. Anlamadığım için aşağıda ki paragrafı yazmıyorum sadece daha genişten alıyorum o konuyu

      aile değerlerinde toplumda sosyal çevrede yapmak istediğin bir çok şey hata olarak nitelendirilebilir. Onlar hata diyebilir karşı çıkabilir hatta öyle bir boyuta gelir ki bu yaptığının hata olduğunu sende düşünmeye başlayabilirsin. ama içinde bir şey vardır. yaptığın şeyi yapmaya devam edersin ve hata olarak değerlendirilen ne varsa düzeltip iyileştirmeye çalışırsın. Ee hani hataydı aynı konuya makyaj yapmaktan başka bir şey yapmazsın sonra bunu fark eder savaşırsın da savaşırsın ama yapmaya devam edersin..

      Bırak hata ise hata en kötü ne olabilir? Yapmak istiyor musun? gerekliliğini duyuyor musun? ihtiyaç mı? durma devam et.. Göze alabildiğin kadarı ile devam et.. Toplum normlarına inanmam tabularını ret ederim ahlak anlayışım çok çok farklıdır vs.. bu beni ilgilendirir geri kalak kimseyi değil. Nitekim sonuç sıfır oldu değil mi? elinde bir tecrüben var artık ve bu tecrübeyi sana sosyal çevren kazandıramaz.. bu polyanacılık değil gerçek. İnandığın ne ise doğru olan o değil midir?

      konu dışında bulabilirsin ama ben bir şeyi yapacak gücü bulamadığımda kendimi söyle ateşlerim.''Bundan 40 yıl sonra torunlarım ile otururken rastgele bu konu geldi ve bu konuyu onlara anlatmaya başladım. hikayemin sonuna geldiğim de evet yaptım her şey çk kötü oldu berbattı içinden çıkmam için çok emek harcadım ve bunlar oldu. yada her şey harika oldu iyi ki yapmışım demek isterim ama bunu demek istemem. Evet o yolu buldum ama denemeye korktum belki iyi belki kötü olacaktı bilemeyiz. bunu dersem mahvolurum diye kendımı ateşlerim yaparım :D

      Bu arada sakin sana nasihat veriyormuşum gibi algılama olur mu :d haddim değil bir başkasına nasihat vermek. ;)

      Sil
    7. Neden olmasın nasihat verebilirsin ben almayı severim çünkü nedenine gelince genelde nasihat veren hep benim ama insanların fikirleri bazen ufkumu açıyor nasihat kötü bir şey gibi gelmiyor bana..
      Onu metroda değil otobüste düşünüyorum hatta "şu an ayaklarım yerde yerçekimi beni çekiyor araba F kuvvetiyle öne gidiyor şimdi fren yapsa bir anda benim vücudum merkez kaç etkisi altına girecek ters F den dolayı acaba nereye uçarım?" bunu düşünürüm ve sonra"fizik mükemmel yahu."derim..
      Bugün hata yapacakmıyım diye korkmamaya çalıştım ve hata yapmadım :)

      Sil
    8. Nasihattan ziyade fikirleri paylaşmak diyelim daha uygun olur..

      Fizik hususunda sohbete girmek istemezsin benimle ben daha çok klasik fizik değil modern fizikle ilgilenirim be bazen sohbet çok bayık bir hale bürünebiliyor :)

      Sil