25 Kasım 2012 Pazar

Kiraz çiçeğini yakından tanıyalım

Yarın İngilizce yapacağım sunum için konu düşünmem gerekliydi.Öncelikle deli gibi heyecanlıyım.Ve ne konu yazmam gerektiğini bilemedim.Sonra dedim ki kendime ;"Seni en iyi anlatan en sevdiğin çiçekleri anlat." ve bu çalışamamı demin itibari ile tamamladım.Tabii tüm gece İngilizce sunumu ayna karşısında bir süre tekrarlasam iyi olur.
Çok sevimli birde slayt yaptım.
Yarın bana şans dileyin.

Aile:Rosacae
Genus:Prunus
Latince adı:Prunus Serrulata
Genelde Japon Kirazı olarak bilinen Prunus Serrulata çoğunlukla "Sakura" adıyla çağırılır.Sakura Japonca bir kelimedir.Aynı zamanda ;"Hill Cherry","Oriental Cherry" ve "East Asian Cherry" adıylada Kore,Japonya ve Çinde bilinmekte.
Bahar ayında pek çok yerde festivalleri vardır.
Çiçekleri dikenli bir kısa dal üzerinde 2 ile 5 düğüm arasında ilk tomurcuklanır.Bunların yabani olanlar 5 yapraklı ve beyaz renklidir.Çoğu zaman erik çiçeği ile benzetilir.Kiraz çiçekleri açık pembe,pembe tonlarında olan bir çiçek türüdür.
Meyvesi olan kiraz tüm dünyada aynı şekilde olup çapı 8-10 mm arasında değişmektedir.
Hanami kiraz çiçeklerinin açılıp dökülmeye başladığı bir zamandır.
Aslında kiraz çiçeği festivalleri ilk olarak yapılma nedeni pirinç hasat zamanını kutlamak içindi.Fakat artık günümüz de tüm dünya bu güzel çiçekleri izleyip gelenekselleştirmiştir.
Her sene Japonya'da , Amerika,Kore,Çin,Filipinler,Finlandiya -Helsinki ve Georgia'da etkinlikler ile bu güzel ağaçların çiçeklerinin dökümü için binlerce insan 1 hafta önceden toplanır.
Hatta Japonya'da Hanami o kadar önemli hale gelmiştir ki hava tahmin raporu yapar gibi Sakura döküm raporları vardır insanlar Kiyoto,Fuji .... şehirlerine gidip onların dökülmesine kadar süren süre zarfında orada çadırlar kurup ,yemek yiyip,içkiler içip o mükemmel ana şahit olmak için beklerler.Tabii ki sadece buda değil en güzel Kimonolar giyinilir pek çok şenlikler düzenlenir.
1912 senesinde kardeşlik için Tokyo şehrinde Kiraz ağaçları Washington şehrine gönderilmiş ve böylece her sene yapılan "The National Cherry Blossom Festival" etkinlikleri başlamış oldu.
Japon halkı ve tüm dünya bu güzelim çiçeklerin dökülmesini izleyip pek çok güzel güzel şiirler ve şarkılar yazılmıştır.
Bu şiirlerden 2 tanesini daha önceden paylaşmıştım.
Hanami aslında sayfalarca yazılabilecek durum ama bu kadar kiraz çiçeği benim bünyeme bile yeterli bugünlük.


                                                     Kim ne derse desin kiraz çiçekleri başkadır...



4 yorum:

  1. cherry blossom sakura ha ne güzel isim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de ilk görüşte vurulmuştum zaten :)

      Sil
  2. Blogunun ilgimi çekmesinde isminin kiraz çiçeği olmasının katkısı çok büyüktü... En çok papatyayı severim evet, sonra kaktüs çiçekleri gelir bu da doğru ama kiraz çiçekleri başkadır. Büyüleyici bir güzelliği var... Senin gibi... =))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsın :)
      Benim için kiraz çiçekleri,papatyalar ve gelincikler ilk 3 sırayı alır.

      Sil